Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.
Telefon: 080 18 01 9:00-16:00, pon-pet
Spletna fuzija d.o.o., Trpinčeva ulica 86, LJ

Kaj je libido?

Libido je latinska beseda, ki pomeni “željo, hrepenenje, poželenje ali slo”, vendar pa se je v strogi povezavi s spolnostjo začela uporabljati šele ob pojavu Sigmunda Freuda, ki je izraz pripisal psihični energiji ali spolnemu nagonu, ki nas žene k razmnoževanju. Ženski libido je v porastu v času ovulacije za katerega je značilno nihanje hormonov, ki običajno nastopi 14. dan menstrualnega cikla, saj je to naravni odziv telesa po širjenju vrste, medtem ko moški le redko izkusijo nihanja hormonov v takšnem pomenu besede, zato je njihov libido konstanten.

Izguba, padec ali upad libida naj bi na določeni točki v življenju prizadela enega izmed petih moških, pri ženskah pa je to število celo večje. Pogosto ga povezujejo s stresom na poklicnem ali v zasebnem življenju ali kot posledico pomembnih dogodkov v življenju, kot so nosečnost, rojstvo in dojenje. Nizek libido, ki se pojavi nenadoma in traja dlje časa, pogosto nakazuje na osebne, zdravstvene ali psihološke težave, ki lahko prizadenejo oba partnerja.

Težave v razmerju

Prva stvar na katero je potrebno pomisliti, ko začutimo padec libida je, če vas razmerje v katerem ste osrečuje. Ste v zvezi z njim morda v dvomih in vas skrbi, če je partner res pravi za vas? Če ste v razmerju že dolgo časa, se pogosto zgodi, da se partnerju privadite do te mere, da v spolnosti z njim čutite neko mero erotičnega nezadovoljstva.

Težave v razmerju so med najbolj pogostimi vzroki za izgubo libida, vendar srčika težave ne leži vedno le v psihičnem nezadovoljstvu z razmerjem, temveč tudi v spolnem nastopu, zaradi katerega je seks lahko nezadovoljiv ali otežen. Veliko moških ima npr. težave z ejakulacijo oz. jim jih predstavlja prezgodnji ali neobstoječ izliv in celo erektilna disfunkcija, ženske pa se lahko soočajo s problemi kot sta boleč seks ali vaginizem, pri katerem se vaginalne mišice pred penetracijo neprostovoljno skrčijo).

Stres, tesnoba, izčrpanost in depresija

Stres, tesnoba in izčrpanost imajo lahko prav tako izjemno močan učinek na vašo srečo. Če se vam zdi, da ste neprestano utrujeni, pod stresom ali vas muči tesnoba, skušajte odpraviti vzroke zanje, saj lahko sicer slednji privedejo do depresije. Depresija je resna bolezen za katero je značilen občutek izjemne žalosti, ki lahko traja zelo dolgo časa. Ta čustva lahko vplivajo na različne vidike življenje, vključujoč intimno področje.

Če vas muči depresija in se po pomoč odpravite k zdravniku, vam bo ta verjetno predpisal antidepresive, vendar pa je med njihovimi stranskimi učinki ravno padec libida, zato se z njim posvetujte tudi o tem.

Droge in alkohol

Droge in prekomerno uživanje alkohola lahko močno zmanjšajo željo po seksu, zato je za dobro spolno življenje bistvenega pomena, da vnos alkohola močno zmanjšate, medtem ko je uživanje drog že samo po sebi pametno popolnoma opustiti. Za moške se dovoljena dnevna meja zaužitega alkohola tako giblje nekako do treh piv, za ženske pa dveh, vendar pa je od vsakega posameznika odvisno, če mu je pomembnejše spolno življenje ali alkohol.

Staranje

S staranjem se pogosto zgodi, da posamezniki izgubijo zanimanje za spolnost, kar se običajno pripeti kot posledica upada spolnih hormonov ter z zdravjem povezanih težav, ki so posledica staranja, prav tako pa stranskih učinkov zdravil zanje. To je običajno še posebno za moške, ki lahko zaradi nizke ravni testosterona utrpijo občutke izčrpanosti, depresije in zmanjšanje spolne sle.

S približevanjem menopavzi se raven ženskega hormona estrogena začne zniževati, kar posledično zmanjša tudi raven libida. Upad libida pri ženskah je lahko tudi posledica nizke ravni testosterona, še posebno po histerektomiji oz. odstranitvi maternice.

Hormonske težave

Upad libida je v redkih primerih tudi posledica premalo aktivne ščitnice. Ščitnica tako ne proizvaja zadostne količine hormonov, kar vodi do utrujenosti, porasta kilogramov in občutka depresije, vendar pa je omenjeno stanje preprosto ozdraviti s hormonskimi tabletami, ki nadomestijo primanjkljaj omenjenih hormonov. Po drugi strani lahko upad libida povzroči tudi hiperprolaktinemija, za katero je značilna visoka vsebnost prolaktina v krvi.

Kontracepcija

Nekatere ženske imajo nizek libido zaradi jemanja sledeče hormonske kontracepcije:

  • kombinacijske kontracepcije, ki vključuje kombinirano jemanje kontracepcijskih tabletk, vaginalnega obročka ali kontracepcijskega obliža
  • progestagenske tabletke
  • kontracepcijskega vsadka
  • injekcije Depo-Provera

Stranski učinki jemanja kontracepcijskih sredstev naj bi se izboljšali v nekaj mesecih, saj se jim telo v tem času dodobra privadi.

Zdravila

Krivec za nizek libido so lahko včasih tudi določena zdravila, med najbolj pogosta pa spadajo:

  • zdravila za zniževanje pritiska, vključno z diuretiki
  • zdravila za zdravljenje depresije
  • zdravila za zdravljenje napadov
  • zdravila za zdravljenje psihoze, npr. haloperidol
  • zdravila kot so cimetidin, finasterid in ciproteron, ki blokirajo učinke ali zmanjšujejo proizvodnjo testosterona
Druge zdravstvene težave

Spolno slo lahko močno zmanjšajo tudi kardiovaskularne bolezni, diabetes in debelost, saj negativno vplivajo ne le nanj, temveč tudi na samozavest, ki pa je prav tako pomemben dejavnik pri zadovoljivem spolnem življenju.

Kako dvigniti libido ali spolno slo?

Moški predstavniki se pogosto pritožujejo nad ženskim nezanimanjem za spolne odnose, vendar pa slednje običajno ne drži, le veliko manjše je kot njihovo, za kar pa je v velikem delu zaslužna zasnova naših teles. Ko se s padcem libida soočajo moški, je zadeva precej drugačna, saj je to precejšen udarec za samozavest, vendar pa se da omenjene težave tudi preprosto rešiti z modro tabletko, ki vsebuje sestavine, ki lahko poskrbijo za večjo spolno slo in tako tudi boljše spolne aktivnosti, zaradi katerih se običajno začne tudi partnerka bolj zanimati za seks.

Kakovost spolnih odnosov vpliva na kakovost življenja

V spolnosti uživajte kot še nikoli!

Kupi zdaj!

Telefon
080 18 01
Naslov
Spletna fuzija d.o.o., Trpinčeva ulica 86, LJ
Email
info@thegoldpill.si