Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.
Telefon: 080 18 01 9:00-16:00, pon-pet
Spletna fuzija d.o.o., Trpinčeva ulica 86, LJ

Ejakulacija

Ejakulacija ali izliv je izcedek semenske tekočine iz moškega razmnoževalnega trakta, ki ga običajno spremlja orgazem. To je istočasno pogosto tudi zadnja faza moškega vzburjenja in osnovna komponenta naravnega spočetja. Do ejakulacije lahko v redkih primerih pride zaradi bolezni prostate, popolnoma spontano pa se lahko pripeti tudi med spanjem (mokre sanje ali nočni izliv). Vrste težav, ki običajno spremljajo moški izliv so prezgodnja, odložena ali pozna, retrogradna ejakulacija in anejakulacija.

Prezgodnji izliv

Prezgodnja in neželena ejakulacija je največja težava s katero se v povezavi s spolnim odnosom običajno soočajo moški, saj naj bi prizadela kar enega na vsake tri moške predstavnike. Zanjo je značilen prehiter izliv med spolnim odnosom, ki onemogoči dokončanje slednjega, posledično pa tudi potešitev partnerke, do nje pa lahko pride zaradi različnih psihičnih in fizičnih vzrokov. Med najpogostejše sodijo lokalno vnetje prostate (predvsem v zrelih letih), sladkorna bolezen in poškodbe živčevja.

Mnogo moških običajno niti ne ve koliko časa naj bi trajal spolni odnos pred nastopom ejakulacije. Študija 500 parov iz petih različnih držav je tako pokazala, da moški običajno ejakulirajo pet in pol minut za tem, ko penetrirajo v partnerko, vendar pa je od vsakega posameznika odvisno, če je zadovoljen s časom svoje ejakulacije, saj ni predpisane časovne omejitve trajanja spolnega odnosa.

Občasne težave s prehitrim izlivom so nekaj normalnega in vsekakor ne smejo biti vzrok za zaskrbljenost, nekaj več skrbi pa je potrebnih v primeru, da se to pripeti med polovico spolnih udejstvovanj. Slednje se rado začne dogajati tudi moškim, ki s prezgodnjim izlivom v preteklosti niso imeli težav, zato so zdravniki ta pojav oklicali kar sekundarna prezgodnja ejakulacija.

V nasprotju s sekundarno, ki je precej pogosta, se primarna prezgodnja ejakulacija pripeti enemu izmed petdesetih moških, zanjo pa je značilna:

 • nezmožnost zadrževanja ejakulacije med večino ali vsemi spolnimi odnosi,
 • občutja sramu ali stresa, ki vplivajo na kakovost vsesplošnega življenja, zaradi česar se moški začne izogibati spolnosti.
Kakovost spolnih odnosov vpliva na kakovost življenja

V spolnosti uživajte kot še nikoli!

Kupi zdaj!

Odložen ali pozen izliv

Pozna ejakulacija je motnja za katero je značilen neželen pozni odziv telesa ne glede na trajanje draženja penisa ali popolna nesposobnost ejakulacije kljub običajni erekciji penisa. Do poznega izliva lahko pride pri vseh ali le pri določenih spolnih aktivnostih, saj se lahko npr. zgodi, da lahko moški med masturbiranjem normalno ejakulira, medtem ko med seksom ne more. Čeprav je izjemno težko določiti natančen časovni okvir v katerega bi lahko uvrstili pozno ejakulacijo, za pozen izliv velja tisti, ki se zgodi od trideset minut do ene ure po začetku spolnega draženja. Vzroki zanjo so lahko psihičnega ali fizičnega izvora, prav tako kot prehiter izliv pa tudi poznega delimo na primarnega ali sekundarnega, vendar pa je drugi veliko bolj pogost kot prvi, ki prizadene le enega na vsakih 1000 moških.

Psihični vzroki za prehiter izliv:

 • globoko zakoreninjen strah zanositve partnerke,
 • versko prepričanje, zaradi katerega se posamezniku seks zdi grešno dejanje,
 • pomanjkanje partnerjeve pozornosti,
 • prepogosta masturbacija,
 • travmatični dogodki (npr. partnerjevo varanje ali če vas nekdo zaloti med masturbiranjem ali prepovedanim seksom).

Fizični vzroki za prehiter izliv:

 • jemanje določenih zdravil, npr. antidepresivov,
 • zdravstveno stanje blokade semenovoda, ki onemogoča izliv sperme,
 • bolezni živčevja, npr. kap ali poškodba živcev hrbtenice,
 • pomanjkanje testosterona,
 • poškodba živcev med operacijo medenice.
Retrograden izliv

Retrogradna ejakulacija je dokaj redek pojav, zanj pa je značilen izliv v mehur, ki izven telesa priteče pomešan z urinom, posledično pa torej šele z uriniranjem. Vzrok zanj je skoraj vedno fizičen, saj je pogosto posledica različnih operativnih posegov na mehurju, trebuhu in prostati, včasih pa tudi poškodbe živcev hrbtenjače ali diabetesa.

Med glavne simptome retrogradnega izliva spada:

 • popolna odsotnost ali le majhna količina izlite sperme med ejakulacijo
 • izlitje motnega urina (zaradi vsebnosti sperme) po prvem uriniranju, ki sledi spolnemu odnosu

Retrogradna ejakulacija ne predstavlja nevarnosti zdravju, moški z njo pa ob orgazmu doživijo enak občutek kot tisti z normalnim izlivom, vendar pa lahko vpliva na njihovo zmožnost spočetja otroka.

Anejakulacija

Za anejakulacijo je značilna popolna odsotnost izliva, ki se le redko pojavi zaradi fizičnih vzrokov, saj srčika težave za nastanek slednjega običajno leži v nezadostni, nezadovoljivi ali nepravilni stimulaciji spolnega uda, ki je posledica nezmožnosti psihične vzburjenosti oz. dražljaja, ki bi sprožil tudi telesno vzburjenje.

Najbolj pogosti vzroki za težave z izlivom

Težave z ejakulacijo so običajno precej kompleksne, povzroči pa jih lahko cela vrsta vzrokov, med njimi:

 • stres,
 • težave v razmerju,
 • tesnoba (moški se pogosto bojijo izgube erekcije in pojava erektilne disfunkcije, zaradi česar v spolnosti preveč “hitijo”),
 • pretekle travmatične izkušnje, povezane s seksom,
 • depresija,
 • določena zdravstvena stanja, npr. sladkorna bolezen,
 • poškodbe mišic ali živčevja, ki obkrožajo mehur ali prostato,
 • genska zasnova, zaradi katere je penis določenih moških bolj občutljiv na dotik.
Zdravljenje težav z ejakulacijo

Pacienti se zdravljenja težav z ejakulacijo običajno lotevajo na različne načine. Nekateri se po pomoč zatečejo k zdravniku, drugi skušajo težave rešiti s psihiatričnim svetovanjem, spet tretji pa uberejo popolnoma drugačno pot in se odločijo za nakup modre tabletke. Priporočeno zdravljenje se razlikuje glede na vrsto težave, vendar pa za večino moških te niso poglavitnega pomena na nobenem drugem področju kot na spolnem.

Kakovost spolnih odnosov vpliva na kakovost življenja

V spolnosti uživajte kot še nikoli!

Kupi zdaj!

Telefon
080 18 01
Naslov
Spletna fuzija d.o.o., Trpinčeva ulica 86, LJ
Email
info@thegoldpill.si